3/29/2010

Virágvasárnap - nyári időszámítás kezdete - március 28.

Nyári időszámítás kezdete - március 28

Elsőként az USA-ban, 1916-ban, energiatakarékossági okok miatt vezették be az alternatív időszámítást, és ezt Magyarország is átvette, de voltak évek, amikor szünetelt. 1954-57-ben még a munkanapok esti csúcsterhelésekor jelentkező kapacitási nehézségek enyhítésének reményében alkalmazták. 1958 és 1979 között a nyári időszámítás használata szünetelt, 1980-ban újra bevezették villamosenergia-megtakarítási céllal.

Mindig nehéz az átállás, most is egy órával később keltünk.


Virágvasárnap - március 28.

Virágvasárnap emlékező szertartással felidézzük az Úr Jézus szamáron való diadalmas bevonulását a szent városba, Jeruzsálembe. A virágvasárnapi istentisztelet az egyik leggazdagabban kiépített vasárnapi liturgia. Nagyhétről attól a perctől beszélhetünk, amikor Virágvasárnapot megünnepelték.

A virágvasárnapi barkaszentelés egyházi eredetű népszokás. A néphit betegségektől óvó, gyógyító hatást tulajdonít a megszentelt barkának. A virágvasárnapi barkaszentelés szertartásos cselekvés a katolikus egyházban, mely abban áll, hogy virágvasárnap mise előtt barkás ágakat megáldanak és körmenetben körülvisznek a templomban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése